Det är inte helt ovanligt att man är skraj för att gå till tandläkaren. Enligt en tandläkare från Helsingborg som jag pratade med, är det mycket vanligt bland både vuxna och barn. Han menade också att det fanns ganska mycket man kunde göra för att avhjälpa detta. De som kommer till hans klinik i Helsingborg brukar få följande tips, ta med hörlurar och någon musik du tycker om. Han har även flera andra förslag och här kommer några tips för den som är obekväm med att besöka en tandläkare. En del behöver få tandställning för vuxna men vågar inte eller vet inte om vilka möjligheter som finns.

En del människor vill helst hålla ögonen stängda under behandlingen och tycker du det känns bra ska du blunda. Här kan du boka tid om du till exempel behöver tandställning för vuxna i Helsingborg.

Du kan ta med en filt om den kan få dig att känna dig mer bekväm och säker. Vissa tycker också om att hålla i sitt favorit mjukdjur.
Försök att slappna av – det är omöjligt att vara orolig och avslappnad på samma gång. Ha en stoppsignal som du kommer överens om med din tandläkare om du behöver ta en paus, eller om du behöver mer bedövande. Det finns olika avslappningstekniker, till exempel att koncentrera dig på din andning, avsiktligt avslappnande muskler som du tycker är spända när du är orolig till exempel skuldrorna.
Tveka inte att be om bedövningsmedel om du känner dig helt bedövad! Många människor tror att de bara kan få det när det ges i början av behandlingen, men det är lätt att ge en påfyllning.
Om du är orolig för att inte vara bedövad, be din tandläkare att kontrollera att du är bedövad, innan han använder handborren.
Stress bollar är formbara kulor som kan pressas med en eller båda händerna för att minska stress och spänningar. De är tillgängliga på platser som leksaksbutiker, apotek och sportaffärer. Jag hade själv en sådan och den hjälpte mig som vuxen, både vid lagning av hål och när tandställningen sattes in.