Naturlig hudvård har sina rötter i den 4: e årtusendet f.Kr. i Egypten med naturliga hudvårdsbehandlingar för olika hudåkommor. En sådan behandling kunde bestå av tjurgalla, vispade strutsägg, olivolja, deg och blandat med mjölk. I modern tid många människor med unika hudtyper och behov (känslig hud, torr hud, fet hud) har vänt på naturliga hudvårdslösningar.

Några exempel på naturliga hudvårdsingredienser inkluderar jojoba, safflorolja, nypon fröolja, sheasmör, bivax, trollhassel, aloe vera, tea tree olja, och kamomill. Många av dessa naturlig ingrediens kombinationer kan skräddarsys specifikt till individens hudtyp eller hudtillstånd.

Det finns dock inga faktiska definition av naturligt enligt den amerikanska Food and Drug Administration (FDA). Alla ingredienser är kemikalier per definition. ”Härledd” ingredienser är onaturliga både enligt den ursprungliga substansen och metoden för härledning.

Termen natur har stor marknadsvärdet främja hudvård kosmetiska produkter till konsumenter, men dermatologer säger att det har mycket liten medicinsk betydelse och FDA konstaterar påståendet saknar rättslig betydelse. Trots påtryckningar från intresseorganisationer som The Environmental Working Group (EWG) FDA inte har definierat vad naturligt är eller hur man ska uppnå det. Tvärtemot vad många tror FDA inte reglerar försäljning av hudvård och kosmetika innan de säljs. För hudvård i Göteborg kontakta salongoss.se.

FDA rekommenderar att förstå ingrediensen etiketten och säger ”Det finns ingen lista över ingredienser som kan garanteras att inte orsaka allergiska reaktioner, så konsumenter som är benägna att allergier bör ägna stor uppmärksamhet åt vad de använder på sin hud”, dessutom varnar för att ”[d] et finns ingen grund i verkligheten eller vetenskaplig legitimitet till uppfattningen att produkter som innehåller naturliga ingredienser är bra för huden ”. Konserveringsmedel för livsmedel används ofta för att bevara säkerhet och effekt i dessa produkter.