Datorbord

Ett datorbord är en möbel som man kan ha en skrivborsdator på. Borden finns i olika storlekar och stilar. De enklaste modellerna är bara ett bord, vanligen av trä men stål förekommer också, de är ca 100-120 cm breda och ca 70 cm djupa.

Vissa datorbord är s.k kombinationsbord med lådor och hyllplan för datorn, det kan även finnas en utdragbar hylla för tangentbordet. Andra datorbord är anpassade för att ställas i ett hörn, de kan ha hyllor, lådor, skåp och cd-ställ. De enklaste datorborden kan kombineras med lådhurts för mer förvaring. De minsta datorborden har ofta hjul.

Musmatta

Musmattamusplatta, är ett underlag för en datormus. De tre viktigaste egenskaperna med musmattor (när de kom) var att det gick snabbare att flytta musen, precisionen ökade, och komforten blev bättre när man arbetade med musen. En annan fördel var att skrivbordet skyddades från repor eller från att bli slitet. Utan musmatta kunde musens rörelser störas av exempelvis skrivbordets struktur, vilket fick pekaren att hoppa.

När de optiska mössen slog igenom så togs det fram speciella musmattor med optiska mönster på, för att få bra precision. Moderna optiska möss klarar dock oftast av något ojämna ytor, men de flesta använder musmattor i alla fall för att det ger bättre precision.

Skillnaden mellan prisklasserna på musmattor kan vara stora och varieras beroende på bland annat materialets kvalitet och egenskaper. Till exempel så prioriterar ”gamers” i valet av musmattor precision för att eventuellt öka spelresultatet i matcher och brukar ligga i en högre prisklass. Utbudet är stort och ger dig därför möjligheten att anpassa din musmatta efter behov. Bland annat har det utvecklats musmattor med stoppning för handlederna som ska vara ergonomiskt sunt.

I utbudet finns också musmattor som är olika formade. De vanligaste varianterna är kvadrat- och rektangulära former och storleken på musmattorna kan vara från 23 till 90 centimeter diagonalt. Syftet med sådana stora variationer i storlek är att man ska kunna anpassa sig efter vad man använder för pekarhastighet i sin datormus.

Tangentbord

Tangentborden har rektangulära, eller nästintill rektangulära tangenter (knappar). På de allra flesta tangenterna finns det bokstäver eller bokstavskombinationer som visar vad tangenterna gör. Tangenterna med bokstäver används för att skriva text. Den långsmala tangenten utan någonting skrivet på den är mellanslag, och används för att göra mellanrum i text. Några av tangenterna är ”döda” och används endast i kombination med andra tangenter. Tangentborden är till för att det ska gå fort, och vara effektivt att skriva. Tangentbord används även för kortkommandon som går snabbare än att hitta motsvarande kommando i menyer.

Den vanligaste tangentbordslayouten kallas qwerty efter de 6 första bokstäverna på den övre bokstavsraden. Bokstäverna A till Z sitter för det mesta på samma ställen på alla qwerty-tangentbord, medan placeringen av andra bokstäver och tecken varierar mellan olika språkområden.En nyare tangentbordslayout är dvorak som även finns i en svensk version kallad svorak. Det finns även en layout som heter colemak. Den finns inte på så många tangentbord, men man kan ställa om ett qwerty-tangentbord utan att flytta på tangenterna, förutsatt att man inte behöver titta på dem för att hitta rätt.

Ett vanligt svenskt qwerty-tangentbord har 102 tangenter, ett engelskt har 101 tangenter. Svenska tangentbord avsedda för nyare versioner av operativsystemet microsoft windows har 105 tangenter, medan engelska har 104 tangenter. Svenska tangentbord till Sun-Stationer har ofta 119 tangenter och de engelska en tangent mindre.

Tangentbord till TV-Spel finns i två varianter, dels de som liknar fullstora tangentbord och de som är starkt reducerade till ett fåtal knappar. Enkla former av tangentbord finns bland annat på de handkontroller som används till Intellivision och Atari Jaguar. På dessa tangentbord är antalet knappar begränsade till att i huvudsak representera siffrorna 1 till 9 och 0 utöver de sedvanliga knapparna. En modern motsvarighet till de starkt reducerade tangentborden är den kontroll som används till spelserien Buzz.